Светлост Савиндана у нашој школи (27. јануар 2024)

Достојно, са радошћу и поносом 27. јануара ученици и наставници ОШ ,,Иво Андрић“ у Радинцу и огранцима у Раљи и Врбовцу обележили су школску славу, Дан Светога Саве, највећег српског просветитеља, духовног родитеља српског народа, првог архиепископа српске православне цркве, владарског сина који је одбацио престо да би започео нов живот посвећен Богу и духовним вредностима.
У свечаној атмосфери, након сечења колача, службе Сави и обраћања свештеника ученици разредне и предметне наставе извели су пригодан програм посвећен добротвору, учитељу, књижевнику и мудрацу, ономе који је путовао без пута док се пут под њим рађао, ономе који нам и данас даје путоказе учећи нас да је једини исправни пут ако корачамо његовим стопама, Савиним стопама.
У Раљи и Врбовцу, уз Химну Светом Сави, певане су и рецитоване најлепше песме о светитељу док је централни програм у матичној школи обухватио пригодне хорске и вокалне музичке наступе, доживљајно казивање стихова и монолога посвећених Сави и драмски приказ у којем су ученици шестог разреда, кроз духовиту и поучну адаптацију, приказали колико је важно да у савременом добу поштујемо моралне вредности, негујемо љубав према породици, вери, српској историји и традицији.
Запевали смо уз солистичке изведбе ученика првог и четвртог разреда и присетили се значаја царске ларве Хиландара и светородне лозе Немањића, уз „Краљево коло“ и наступ ученика трећег разреда заиграли оживљавајући раскош некадашњих светосавских балова, а на крају уживали у наступу гостију из Културно-уметничког друштва „Радинац“, верних чувара српске традиције.
Велике похвале за све наше дивне, талентоване ученике који су својим наступима допринели лепоти овогодишњег обележавања Савиндана, као и за све учитеље и наставнике који су осмислили са ученицима светосавски образовни и културно-уметнички програм.
Настављамо да следимо светосавље, сложно и радосно, са љубављу ускличући светитељу Сави, заштитнику деце и школе који нам увек изнова, више од осам векова, поручује да једино стичући знање, негујући доброту и толеранцију, поштујући част и истину и следећи љубав можемо достићи мир, савладати све препреке и свако зло.