ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА КЊИГЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

0. Ognjen Virijevic 6-22. Teodora Antic 7-23. Vukašin Ševo 6-1

Књиге су храна за душу! Читањем добијамо знање, богатимо свој речник, развијамо машту, градимо бољи свет!

Тим и многим другим вредним порукама и цртежима ученици ОШ ,,Иво Андрић“ у Радинцу обележили су Светски дан књиге 23. априла.

Ову дивну активност, уз онлајн разговоре о омиљеним писцима и књигама и вирутелне посете светским библиотекама, наши мотивисани за рад, вредни и талентовани старији основци реализовали су путем наставе на даљину на предлог Драгане Миленковић и Миљане Кравић, наставница српског језика и књижевности. На тај начин смо доказали да виртуелни свет, у којем се процес образовања и васпитања одвија више од месец дана, не представља препреку, већ подстицај за развијање љубави према књизи и читању.

На задатак, да визуелним решењима представе своју наклоност према књизи и одговоре на питање зашто је важно читати, добијени су фантастични цртежи и поруке пуне зрелости и мудрости. Уз приказе загрљаја са књигом, дрвета књига и многа друга креативна ликовна решења којима су наши основци показали да су прави мали уметници, било је и истраживања и записивања цитата о књигама истакнутих књижевника и других мудрих људи, као и доживљаја књиге и читања преточених у речи од којих ћемо издвојити само неколико:

уз књиге се радујемо, плачемо, смејемо и идемо напред;

читањем побољшавамо концентрацију и поправљамо расположење;

уз књиге убијамо досаду, имамо мање стреса, а више опуштања;

читање нам даје знање, а знање је највећа моћ;

читањем отварамо ум за нове идеје и нове погледе на свет;

књиге нам дају многе теме за разговор;

читањем фантазије могу постати живе;

кроз читање можемо да постанемо мудрији и успешнији;

читањем и учењем успевамо да остваримо своје животне циљеве;

уз књиге заустављамо време;

најбољи пријатељ је књига, али и човек који нам дарује књигу;

она која највише ћути, а све зна даје нам могућност да сањамо отворених очију;

читање нам мења живот и душу набоље, читањем књига обогаћујемо и оплемењујемо себе.

Међу овим прелепим фотографијама, у којима ћете, верујемо, уживати, налази се и књига са заштитном маском – то нам је један седмак поручио симболично да се читањем можемо борити чак и против вируса корона и лакше поднети кућну изолацију.

Уз радост и понос, уместо закључка на крају записа о обележавању Светског дана књиге у радиначкој школи пролећа 2020. године, навешћемо поново размишљања и доживљаје својих ученика:

КЊИГА ЈЕ ЈЕДИНСТВЕНА МАГИЈА! КЊИГЕ СУ ЗАКОН!

*********

Светски дан књиге и ауторских права се сваког 23. априла обележава у целом свету. Први пут је обележен 1995. године, када је овај празник писане речи установљен на Генералној конференцији Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу у Паризу, на дан рођења и смрти Вилијама Шекспира, а који се поклапа са годишњицом смрти још једног великана светске књижевности – Мигуела де Сервантеса.

Званично, и Шекспир и Сервантес су умрли истог дана, 23. априла 1616. године.Ипак, то није у потпуности тачно јер је, у то време, Шпанија користила грегоријански, а Енглеска јулијански календар, тако да је Шекспир, заправо, умро 10 дана након Сервантеса, 3. маја по грегоријанском календару.

Занимљиво је да овај дан има дугу историју празновања у Шпанији. По грегоријанском календару посвећен је Светом Ђорђу, а у Шпанији се обележава и као Дан ружа, а од 1923. и као дан сећања на Сервантеса.

Обичај је да овог дана заљубљеници у литературу размењују књиге и руже, а само у Каталонији током двадесет и четири сата прода се око 400 000 књига и чак четири милиона ружа.

СЛИКЕ