БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ ЈЕ ОДГОВОРНОСТ СВИХ НАС!

            У уторак, 19. новембра 2019. године у ОШ ,,Иво Андрић“ у Радинцу Фондација „Тијана Јурић“ реализовала је своје едукативне програме намењене ученицима и родитељима. Гост радиначке школе био је Игор Јурић, оснивач Фондације, човек који заслужује најдубље поштовање, јер је породичну трагедију и превелики родитељски бол због изгубљене ћерке храброшћу и снагом дива претворио у целоживотну мисију и борбу за безбедност и заштиту све деце у Србији.

75398322 154793195897065 897843852163940352 o

            Програми, који су у Радинцу окупили две стотине ученика седмог и осмог разреда, велики број родитеља и наставника, део су низа активности које Фондација „Тијана Јурић“ реализује последњих месеци у основним и средњим школама Смедерева и других градова са циљем да боље информише све актере образовања и васпитања деце о темама о којима се у Србији мало говори, а које се тичу безбедности и заштите деце и омладине.

            Оптерећени тешком свакодневицом родитељи у данашње време често занемарују децу стављајући приоритете на погрешна места. Сем тога, сви смо склони да, када се говори о лошим друштвеним појавама, полазимо од претпоставке да се оне дешавају неком другом, а да нама не могу да се десе. Жмуримо, ћутимо и бежимо од истине уместо да се суочимо са њом и учинимо све што можемо да превентивно делујемо и спречимо последице.

Трибина „Украдена безбедност“ осмишљена је тако да кроз стварне примере и истините догађаје представи родитељима све оне опасности које вребају децу у школи, на улици и на интернету. Сурово реалистички и потресно, Игор Јурић упознао је ближе многобројне родитеље са девијантним појавама – педофилијом, трговином људима, сексуалном и радном експлоатацијом, сектама, посебно стављајући акценат на појашњење начина како препознати предаторе на интернету који вребају децу, постају им најпре пријатељи да би касније то „пријатељство“ прешло у уцењивање и насиље, често са трагичним исходом за дечје животе.

Слике

Нова иницијатива Фондације о којој је Игор Јурић такође говорио родитељима односи се на увођење система „Амбер алерт“ у потрагу за несталом децом, специјалног система потраге који подразумева алармирање читавог друштва, затварање излаза из насеља, прекидање програма медија са релевантним информацијама о несталом детету. Према његовим речима, овај систем омогућио би да се брже реагује у случајевима нестанка деце.

Статистички подаци показују да деца масовно користе друштвене мреже, али да су веома неспремна за све замке које вребају у виртуелном свету. Дајући ученицима конкретне савете како да себе заштите, Игор Јурић их је кроз предавање „Тијана клик“ упознао са честом злоупотребом интернета који је место едукације и забаве, али и простор у којем су ризици и злоупотребе огромне.

Кратки филмови направљени према истинитим догађајима, који говоре о деци жртвама предатора или вршњачког насиља показали су радиначким основцима да увек морају бити опрезни. Посебно је било речи о заштити личних података, злоупотреби фотографија на друштвеним мрежама, онлајн завођењу и лажном представљању које предатори често користе.

Такође, говорено је о вршњачком насиљу којег деца често нису ни свесна – над другом или другарицом почиње да се врши физичко, вербално, психолошко насиље, омаловажавање и понижење најпре из игре, шале, са жељом да се буде популаран у друштву, а може да се заврши, и нажалост, често се завршава трагично. Стога је важно о насиљу отворено говорити увек и свугде, важно је насиље препознати и пријавити родитељима или наставницима, али најпре – треба га спречити градећи здраво и безбедно окружење.

Игор Јурић је деци представио и задатак „Нетпатроле“ која уклања све пријављене штетне садржаје са интернета, пре свега оне који угрожавају безбедност деце.

Млади глумци у едукативној представи „Кривац је тамо негде“ сценаристе и режисера Владимира Грбића су кроз интеракцију са ученицима у публици успели на прави начин да поставе питања о кривици и пробуде у деци сопствену одговорност. Кроз приказ свакодневице двоје тинејџера, прожете сукобима и насилним ситуацијама, успели су да допру до свести радиначких основаца и докажу им да кривац није увек неко други и да нису криви само насилници – сви су криви ако ћуте пред насиљем и не реагују.

Ови едукативни програми, уз све друге активности Фондације „Тијана Јурић“ за сваку су похвалу и доприносе повећању одговорног понашања свих у друштву, а безбедност деце је одговорност свих нас – како гласи и слоган Фондације и мисије Игора Јурића и његових сарадника.

Пратећи програм гостовања Игора Јурића у радиначкој школи била је изложба едукативних плаката и цртежа о насиљу и заштити на интернету ,,Реци НЕ насиљу у свету и буди безбедан на нету", коју су припремили чланови новинарске секције, Ученичког парламента и Вршњачког тима, као и други ученици виших разреда